Synbiotyki, czyli pożywka dla bakterii probiotycznych i korzystne bakterie w jednym produkcie, wzmacniają odporność. Poprawiają też samopoczucie osób z zaburzeniami czynnościowymi jelit, uzupełniając mikroflorę jelitową.
Czym jest synbiotyk?
Synbiotyk to połączenie probiotyku i prebiotyku. Uzupełniają one swoje działanie, ponieważ prebiotyki stanowią podłoże, na którym mogą rosnąć pożyteczne kultury bakterii, czyli probiotyki. Te ostatnie – szczepy bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium – są zlokalizowane w jelicie i zapobiegają mnożeniu się szkodliwych bakterii chorobotwórczych. Prebiotyki odgrywają natomiast rolę pożywki, która przyspiesza rozwój bakterii probiotycznych. Aktywizuje też ich działanie. Rolę prebiotyków odgrywają oligosacharydy, czyli węglowodany, których nie trawią enzymy znajdujące się we wnętrzu przewodu pokarmowego. Rozkładają je dobroczynne bakterie. Do najlepiej znanych probiotyków należą oligofruktoza i inulina. Synbiotyki w tabletkach, takie jak Multilac, są dostępne w aptekach i sklepach medycznych. Wybierając produkt dla siebie, warto zwrócić uwagę na to, aby zawierał dużą różnorodność bakterii. Sprawia to, że jest bardzo skuteczny u wielu osób. To ważne, ponieważ flora bakteryjna u ludzi różni się od siebie.
Na czym polega działanie synbiotyku?
Synbiotyk jest bardziej korzystny niż prebiotyk lub probiotyk stosowane osobno. Połączenie tych preparatów zwielokrotnia bowiem korzystne działanie szczepów bakterii. Prebiotyk dobrany do konkretnego probiotyku zmienia pH w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu wzrost pożytecznych bakterii jest szybszy. Rozmnożone już mikroorganizmy dłużej przeżywają w jelicie, co potęguje ich działanie na przewód pokarmowy człowieka. Synbiotyki są skuteczniejsze niż pojedyncze preparaty, ponieważ osoby o niezbyt urozmaiconej diecie nie mają korzystnego środowiska do rozmnażania i działania pożytecznych bakterii. Sam probiotyk nie będzie miał wtedy możliwości spełnić swojej roli.
Kto powinien stosować synbiotyki?
Synbiotyki są polecane osobom w trakcie antybiotykoterapii oraz po niej. Poprawiają też odporność, dlatego warto je stosować m.in. w okresie przesilenia wiosennego. Połączenie prebiotyków i probiotyków sprawdzi się również przy zaburzeniach czynnościowych jelit. Należą do nich biegunki i zaparcia.
Czy naturalny synbiotyk istnieje?
Warto wiedzieć, że istnieją naturalne produkty będące probiotykami i prebiotykami. Przyjmując je w jednym posiłku, można stworzyć we wnętrzu organizmu naturalny synbiotyk. Probiotyki, które znajdują się w jedzeniu to: kefir, jogurt naturalny, maślanka, kiszone ogórki i kapusta kiszona, sok z kiszonek oraz kwas chlebowy. Natomiast naturalne prebiotyki to: warzywa i owoce zawierające nietrawione oligosacharydy, czyli karczoch, pomidor, cykoria, cebula, czosnek, szparagi, por, banan i ziemniak.